Vanliga frågor

Måste jag ha ont för att få gå till osteopat?

Nej. Många söker hjälp hos osteopat för akuta och/eller kroniska symptom av olika slag som oftast innebär smärta. Man behöver dock inte uppleva att man har problem för att kunna gå till osteopat. Många använder det som en hälsokoll för att minska risken att problem ska uppstå i framtiden, s.k. friskvård framför sjukvård. Kanske du tex. upplever att du har dålig hållning och vill undvika förslitningsskador pga detta i framtiden och andra kompensationer som kroppen hittar på. Att stötta och balansera upp kroppen till sitt bästa jag har många hälsofördelar!

Hur många behandlingar behövs för bli bra?

Det är individuellt och beror på din kropp, din symptombild, och din historia bakom dina problem. Visa blir mycket bättre efter några enstaka behandlingar, andra behöver fler behandlingstillfällen. Behandlingstiden ställs ofta i relation till hur länge du gått med dina besvär i din kropp – en tid då kroppen hinner skapa kompensationsmönster.

Märker man på en gång att man känner sig bättre eller är det en process?

Även detta är individuellt och beror på din symptombild och sjukdomshistoria. Vissa känner effekt redan efter första behandlingen. Andra behöver fler tillfällen för att kroppen få kännbara effekter, det kan ta tid för kroppens struktur och funktion att anpassa sig.

Vad händer vid mitt första besök hos osteopat?

Det första besöket börjar med en anamnestagning – detta innebär en noggrann genomgång av din sjukdomshistoria. Därefter följer en fysisk undersökning relevant för det du söker för, med tex. neurologiska, ortopediska, eller specifika osteopatiska tester. Resultaten ger en arbetsdiagnos och en behandlingsplan med manuell behandling för att komma till orsaken/-erna av dina problem.

Är det en hårdhänt behandling?

Osteopater jobbar för det mesta väldigt mjukt, även om teknikerna varierar. Jag är specialiserad inom biodynamisk kraniell osteopati, vilket ger en oerhört mjuk men effektiv behandling.

Måste man manipuleras / ”knäcka kotor”?

Nej. Vill man inte manipuleras så är det bara att säga ifrån. Inom osteopati är manipulationer bara en av väldigt många tekniker, och när man använder manipulationer upplevs det oftast väldigt mjukt. Jag frågar alltid efter samtycke först om jag finner att en manipulation skulle vara gynnsamt att föreslå i behandlingen, och du har alltid möjlighet att säga nej.

Hur mår jag efter min behandling?

Det kan variera, men vanligt är att man kan känna sig trött. Man kan även känna sig lite mör när kroppen håller på att ställa om sig. Ibland kan det kännas som träningsvär,.

Ibland kan även gamla mönster aktualiseras innan de försvinner. Med problem som funnits en längre tid så har kroppen genomgått kompensatoriska förändringar i ett eget försök till att upprätthålla en balans, dessa kan man ibland märka av när de reverseras.

Är det något jag behöver tänka på efter behandlingen?

Behandlingen pågår i kroppen närmsta dagarna efter du lämnar kliniken, så ta det gärna lugnt och hjälp gärna din kropp genom att vila och och låt din energi gå åt till behandlingsprocesser som pågår.

Du bör ej träna hårt eller anstränga dig hårt fysiskt samma dag eller dagen efter din behandling. Då kroppen jobbar med förändringsprocesser kan du annars motverka behandlingen eller t.o.m. skada dig.

Ta det gärna lite lugnt när du väl tränar igen, då det kan kännas lite annorlunda i kroppen.

Se gärna över vilka vanor och mönster du har i ditt liv, så du inte åsamkar din kropp onödig stress genom tex dålig arbetsställning, ensidigt bärande av tex väska/portfölj, etc. Samt tänk på vikten av bra stötdämpning i dina skor. Små saker som görs ofta gör stor skillnad.

Kan man gå på behandling hos andra manuella terapeuter samtidigt som man går hos Osteopat?

Du bör inte gå på flera behandlingar hos olika terapeuter med för nära intervall pga risk för överbehandling och för att behandlingarna inte ska interferera med varandra.

Kan man behandla barn?

Det går jättebra att behandla barn! I Sverige behandlas barn från 8 år (utomlands behandlas både mor och spädbarn från födseln per rekommendation av läkare). Osteopati kan både behandla besvär hos barnet under uppväxten samt hjälpa att lägga grunden för en bättre hälsa i framtiden.

Annons